在Grace Ng 信箱上發佈新留言

 
 
 
 
 
 
 
標註 * 的欄位為必填欄位。
你的電子郵件地址不會公開。
基於安全考量,我們會紀錄 3.219.167.194 這個 IP 位址。
你的留言可能需要經過審核,核准後才會顯示在留言板上。
我們保留編輯、刪除或不發佈留言的權力。
Ng Eric Ng Eric 發佈日期: 2020-01-07 發佈時間: 10:07:00:
Bwbeauty@fb (日期:2020-01-07)
Office成日開冷氣,搞到皮膚又乾燥又崩緊,就嚟要裂開喇!當然可以開住空氣加濕器,但每日都開就好晒電啫,有無啲唔使用電又簡單嘅「$0成本」加濕方法呀?
Grace Ng 回覆
【為乾燥Office瞬間補水大法】
1. 噴霧快捷加濕法
最方便快捷嘅方法,可以對住窗簾、植物或者直接喺個位附近噴噴霧,輕鬆提高房間環境中的空氣濕度!但千萬唔好直接噴落塊面度,啲濕氣只會令到塊面越來越乾燥!即係好似咀唇乾燥爆烈,還用舌頭去黏濕,結果是越黏濕越乾燥的情況一樣。
 
2. 植物負離子加濕法
觀葉植物有大大塊葉,葉面會發放出負離子,有效在空氣加濕同淨化空氣作用。
 
3. 濕毛巾環保加濕法
最自然環保又節儉嘅方法係將濕毛巾晾喺工作空間,毛巾內嘅水份會慢慢地散發至空氣中,濕布接觸空氣面積越大,加濕效果越明顯!
 
4. 寬口瓶子加濕法
最方便容易嘅方法係將盛滿水的寬口瓶子放喺工作空間,瓶子內嘅水份會慢慢地散發至房間空氣中,瓶子口越寬越大,加濕效果越好!瓶子還可以放入彩珠或水種植物增添生活趣味。